Корнелия Нинова: Президента Радев и Бойко Борисов говорят в един глас

122

„Никога не съм допускала, че президента Радев и Бойко Борисов ще говорят в един глас, защото виждате, че тези думи на президента Радев получиха подкрепа от Борисов. Днес прочетох, че един от големите поддръжници на Борисов казва: „Този президент започва да ми харесва“.

„Това ми изглежда странно и търся политическа логика. Засега не я намирам. Може да има някаква друга, за която не знам“, каза лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщиха за медия „Нова Вест“ от партията.

„Връхлетяха ни няколко кризи, опитваме се по всякакви начини да помогнем на хората. Разбираме тежестта върху семействата, върху икономиката. Нямахме и 10 дни, в които да ни се даде спокойствие да работим, не говорим дори и за 100.“ По думите й Кирил Петков и Асен Василев са били министри на президента Радев, а самият президент е наясно в какво състояние е държавата, защото е управлявал в последните 7-8 месеца. Тя смята, че на Кирил Петков и на целия екип е трябвало да бъде даден по-голям толеранс, за да покажат какво могат.

„Знаем, че хората са изтощени, изморени, искат бързи резултати. Правим всичко по силите си. Не виждам на кого помага тази атака точно в момента“, допълни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че изминалите два месеца са били наистина тежки и разясни задачите и целите на правителството. „Правителството разпределихме целите и задачите си така – първо да помогнем на семействата и на домакинствата. Наложихме мораториум върху цените за битови потребители. Факт е, че половин Европа го прилага. Втората мярка е да помогнем на икономиката и на бизнеса да се стабилизира. Ето вече стига 250 лв. на мегаватчас помощта, която още сега февруари ще се усети“, посочи министърът на икономиката и допълни „Другата линия на поведение е увеличаване на доходите, за да помогнем на семействата и домакинствата заради инфлацията. И предвидихме увеличаване на минимална заплата, увеличаване на майчинството за втора година, на детски надбавки, ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв,, с които могат да си плащат комунални услуги. Третата линия – общините. Общини, училища и болници, които абсолютно несправедливо са на свободния пазар, те трябваше да са на регулирания. В момента се изчислява какви са им разходите, за да може правителството да помогне по тях. Това са спешните мерки, които предприехме, има и още“.

Относно средносрочните и дългосрочните мерки, Нинова посочи, че правителството е заложило огромни държавни инвестиции – от 2,9% на 5,8 – процентов ръст. „Това означава, че държавата вкарва пари в икономиката“, посочи Нинова. Тя твърдо заяви, че икономиката има нужда от тази инжекция и това ще се отрази в следващите месеци. „За да станат тези инвестиции, за да тръгнат тези пари към хората, да помогнем на всеки, трябва бързо да приемем бюджета“, каза още Корнелия Нинова.

По думите й общините и фирмите трябва спешно да си подготвят проекти, за да може големите капиталови разходи, които са предвидени да се реализират бързо и да се налее свежа кръв в икономиката. „Общинските проекти имат и социален ефект – един добър междуселищен път или нова ВиК инсталация, пречиствателна станция. Всичко това хората трябва да го усетят много бързо. В момента предизвикателството е да се подготвим както за бюджета, така и за Плана за възстановяване и устойчивост, където очакваме средства“, каза икономическия министър.

По темата за пенсиите Нинова категорично заяви, че от БСП не се отказват от преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. „Досега беше предложение за средно осигурителен доход от 2018 година, сега вече мислим и за 2019 и 2020, защото времето върви. В Министерството на труда и социалната политика, заедно с екипа на НОИ и с наша помощ, разработваме различни варианти за преизчисляване на всички пенсии, които ще предложим в актуализацията на бюджета. Първо ще предложим на коалиционните партньори и ще търсим тяхното съгласие за преизчисляване на всички пенсии. Досегашните ни изчисления варират между 1,5 и 1,8 млрд. лева“, посочи министърът.

По въпроса за минималната работна заплата лидерът на левицата каза, че още в началото на преговорите предложението на социалистите е било за 760 лв., но са се съгласили на 710 лв. „Да, ние смятаме, че трябва да расте с още една стъпка, по линия на поведение на правителството на увеличаване на доходите на хората. Това е един от начините да им помогнем за растящите цени. Този бюджет е най-социалният от много години насам. 20 млрд. лв разходи от общо 66 отиват за различни социални политики и със много силен акцент върху младите и децата е този бюджет“, допълни Нинова.

Относно скачането на цените на продукти от малката потребителска кошница и таблото, поставено пред Министерство на икономиката и индустрията, икономическият министър посочи, че основната цел е да се видят цените на едро, за да могат хората да бъдат информирани и да си правят сметка, когато отидат на пазара, колко е голяма разликата. „Информираност, с оглед на това да ограничим намеренията за спекула, защото в такива времена обикновено се развихря и спекула.“, аргументира се тя.

По думите й в Министерството на икономиката и индустрията се разработва политика за намаляване на посредниците по търговската верига.

„Производителите да могат директно да предлагат продукцията си, защото многото посредници оскъпяват продукцията, освен това купуват и на под себестойност от производителите. Разбира се, цените зависят от енергоносителите“, каза още Нинова.

Нинова коментира и въпроса с дървата за огрев. „Това, което направихме с ловните и горски стопанства, има не само социален ефект. Много по-голям е ефектът. Вече държавните горски стопанства ще секат дървесината от държавната гора и ще я продават на цената, на която са я добили. Някои веднага казаха, че се нарушава принципа на конкуренцията. Напротив. Има частни гори, където се секат и се продават, има общински гори, където се сече и се продава“, каза лидерът на левицата и попита защо държавата да не бъде стопанин на собствените си гори и да продава на по-ниски цени. Тя коментира, че до момента в гората са влизали безброй много фирми и ако имат позволението да секат 10 кубика, са изсичали 50, 40 от които са продавани на черен пазар. „С това, което правим държавата си влиза в ролята – елиминират се прекупвачите и това е първият политически ефект. Другият ефект е осигуряване на доходи на хората, ако бъдат взети на работа в някое горско стопанство“, каза Нинова.

По темата за колекторските фирми Корнелия Нинова категорично заяви, че всички такива фирми са в сивия сектор, защото досега не е имало никаква нормативна уредба, която да казва кой има право да го прав това и кой няма.

„В нито един закон това не е регламентирано. Ние направихме изцяло нов закон, в който слагаме ред, целта а този закон е да спрат да тормозят хората. Психически натиск, тормоз денонощно, звънене по телефон, лепене на обяви по входовете на хората и уронване на достойнството им. Край с това!“, заяви министърът на икономиката. Тя допълни, че предложението е да има официален регистър, да се знае кои фирми имат право да извършват тази дейност.

Нинова поясни, че част от условието към фирмите е да имат капитал от 500 000 лв. и лицата да не са осъждани. По отношение на връзката им с длъжниците – първо да уведомят, че ще предприемат такива действия като длъжниците имат право да оспорват. Също така има изисквания за начина, по който да се събират тези вземания. „Ако не направят това сме предвидили административни наказания. Мисля, че ще сложим ред.“.

„Това, че едно предприятие не се управлява ефективно не е причина да го закриеш, а е причина да започнеш да го управляваш ефективно и то да печели“, това каза Нинова във връзка с ДКК. Тя посочи, че първо трябва да се спрат кражбите. „Не можете да си представите в какво състояние намирам държавните предприятия – обрасли на входа и на изхода от фирми, които са ги притиснали и ги източват“, допълни още лидерът на левицата. Тя посочи като пример счетоводството на ДКК, в която са най-сериозните държавни фирми – то се прави от външна частна фирма.

„Представяте ли си на всички държавни предприятия да дадеш счетоводството на някой“, попита Нинова. Тя посочи няколко стъпки за преустановяване на всичко случващо се – спиране на кражбите във всички държавни предприятия и махане на фирмите, които ги източват. По думите й средствата, които ще останат са сериозни и с тях ще се инвестира в предприятията – за закупуване на машини, за модернизация, за по-високи заплати на хората. Третата линия, по която се работи е да се подготвят държавните предприятия с проекти, за да могат те да кандидатстват както всички частни фирми – проекти в оперативни програми, по Плана за възстановяване и устойчивост, по различни начини да бъдат дофинансирани.

Четвъртата стъпка е пазари. „В моя ресор е и външноикономическата дейност. Чрез търговските служби по света трябва да се прави икономика и търговия, да презентират българските предприятия и да защитават българския национален интерес“, посочи икономическият министър.

Нинова каза, че някои държавни предприятия са спрели частично заради ковид кризата, но една част от завода е продължила да изпълнява ангажиментите си и договорите им текат. Вицепремиерът обяви, че разговаря с ръководството на „Арсенал“ Казанлък почти ежедневно.

„Държавната агенция по метеорология и технически надзор постоянно обновява списъка с опасните язовири“, каза тя по темата и допълни, че през изминалата седмица се е провело първото заседания на екипа от всички министерства и агенции, които имат отношение към язовирите, с една цел – да започнат и тук да слагат ред и правила.

„Първо да изясним собствеността, второ да променим Закона за водите, където са заложени някои капани, трето – да започнем ремонтите на най-спешните, които засега са три. Трябва да видим как да уредим и този въпрос“, обясни министър Нинова.

„Чух Татяна Дончева да казва: „Да, има място за нов ляв проект, той трябва да вземе най-доброто от БСП“. Ами като е нов, защо трябва да взима от БСП? Виждаме, че всички досега обявени нови леви проекти всъщност са опити да се къса от БСП. Те не постигнаха нищо. Всички приключиха фатално за политиката, няма ги на сериозната политическа карта, но нанесоха щети на БСП. В момента не усещаме такова нещо. Допускам, че с наближаването на местните избори, че отново ще има такова размърдване в структурите на БСП, но мисля, че този път няма да се случи“, коментира лидерът на социалистите.

Най-важният въпрос, който притеснява вицепремиера и икономически министър са цените. „Най-важното ни усилие трябва да е да положим всички усилия, за да се справим с този ценови шок и да помогнем на икономиката и на семействата.“, каза Нинова. Тя твърдо заяви, че хората имат право на протест и това е едно демократично право. „Важното е ние да си свършим работата. Мисля, че коалицията е стабилна, мисля, че БСП е сериозен партньор в тази коалиция. Чрез бюджета доказваме, че сме гарант за това, което обещахме в предизборната кампания – социален стълб. Толкова ляв социален бюджет и такива политики ориентирани към доходи, към бедност, неравенства, демографска катастрофа, млади хора, не е имало в последните години.

В заключение Корнелия Нинова каза, че начинът БСП да бъде авторитетна и да има авторитет в обществото е един – успешно управление. „Хората да почувстват по ежедневието си, че присъствието на „БСП за България“ в правителството е гарант, че ще живеят по-добре“, допълни тя.