Какви са лечебните свойства на мидите по нашето Черноморие

95

Освен, че са предпочитана храна за голяма част от хората, мидите имат и лечебни свойства. Но каква е тяхната ползва за здравето ни?

Мидите са чист протеин, те са мазни, но техните мазнини се състоят само от полезни, полунаситени мастни киселини, които оказват благоприятно въздействие върху зрението и мозъчната функция. Учени от МУ – Варна вече работят по проект за проучването им, предаде NOVA.

Доц. Албена Мерджанова обяснява за зрителите на предаването „Пулс“, че както черната мида, така и средиземноморската и бялата пясъчна, са много полезни и добри за профилактика на заболявания.

Гл.ас. Катя Пейчева обяснява, че токсичността им зависи от макроелементите на мидата. Минерализацията позволява точния им анализ. След дълго изследване учените установяват, че мидите в Черно море няма как да ни навредят. Това означава, че могат да се консумират спокойно, дори имат антиоксидантни свойства.

Водните екстракти от миди са богати на такива вещества. Мастноразтворимите витамини са в голямо количество – имат витамин D в големи количества – над 4 пъти повече от препоръчителния прием дневно, притежават и витамин K.

Артрит и ревматизъм могат да бъдат лекувани чрез лечебните свойства на мидите.