След вчерашните реплики между президента и премиера: Има ли напрежение?

100

Коментар по темата направиха социологът Алексей Пампоров и политологът Слави Василев

След като вчера президентът Радев посети завод на металургична компания в Пловдив, където критикува липсата на резултати от новото ръководство на енергетиката, последваха спекулации, че има напрежение между него и премиера Кирил Петков.

Радев: България има бъдеще като ядрена държава

В студиото на „Здравей, България” социологът Алексей Пампоров и политологът Слави Василев коментираха има ли напрежение между правителството и президентството.

Според Василев повод за притеснения няма.

„Трябва да излезем от фиксацията, че когато президентът направи, не бих я нарекъл критика, а напомняне към определена тема, това непременно означава прехвърчане на искри. Всеки си влиза в институционалната роля, а тази на президента определено е да напомня за проблемите. Сегашното правителство възприема това, което казва президент, за разлика от ерата, когато Борисов беше премиер. Министър-председателят би следвало да чуе, когато президентът говори. Това е в контекста на нормалните отношения”, обясни той пред Нова телевизия. И допълни, че Кирил Петков и Асен Василев обърнаха внимание на това, което каза президента.

„Радев по същия начин критикуваше и правителството на ГЕРБ. Сега видяхме, че министър Василев търси диалог. Президентът в известна степен е прав, но в друга степен избързва”, каза Пампоров.

Двамата коментираха и дали мнението на Петков и Радев се разминава драстично по темата „Белене” и „Козлодуй”.

Според Слави Василев няма сериозни спорове между двете институции на тема ядрена енергетика.

„Важно е нещата да останат в ръцете на експертите. На онези, които могат да оценят доколко е рисково изграждането на централа в Белене спрямо нови блокове в „Козлодуй””, заяви Пампоров.

По публикацията работи: Пламена Сутева