Обявиха „червена тревога“ в Югозападна Англия

747
Снимка: Pixabay

Великобритания се готви да посрещне бурята „Юнис“. Предупреждението на метеоролозите е, че ще духа изключително силен вятър и бурята може да създаде опасност за хората

Обединеното кралство се готви да посрещне днес бурята „Юнис”, предаде Франс прес. Британската метеорологична служба обяви вчера „червена тревога“ за Югозападна Англия чак до Южен Уелс. Ветровете по крайбрежието могат да достигнат скорост 145 км/ч.

За цяла Южна Англия, включително Лондон, е обявена „оранжева тревога“. В столицата се очакват ветрове до 130 км/ч и редица кралски паркове ще бъдат затворени, както и виенското Колело на хилядолетието – прочутото „Лондонско око“, предаде БТА.

Тази буря може да вдигне във въздуха различни отломки и така да създаде смъртна опасност, да причини щети на жилищни и други сгради, чиито покриви може да се откъснат, и да скъса електропроводи, предупредиха метеоролозите.

Възможно е също да бъдат затворени магистрали, мостове и железопътни линии, да бъдат отменени самолетни полети и други маршрутни пътувания. От съображения за сигурност вече са отменени за днес всички влакове в Уелс.

Железниците препоръчват на пътниците в страната „да преразгледат своите планове“ и подчертават, че влаковете ще се движат с намалена скорост – предимно до 80 км/ч, а летищата ги съветват да проверяват не е ли отменен техният полет.

„Естествено, армията е в готовност“, увери вчера премиерът Борис Джонсън по време на посещение във военна база.

Заради застрашителната прогноза принц Чарлз отмени официален ангажимент днес в Уелс, съобщи офисът му и изрази надежда, че проявата ще се състои по-късно.

По публикацията работи: Мариела Анастасова