Българско кино свързва сънародниците ни в Чикаго с родината

84
Снимка: Pixabay

Българите, живеещи  в Чикаго са между 100 и 250 000 души. Чрез дарения, тяхната мечта е реализирана, а именно вече имат кино, което ги свързва с родината

Кино, в което се прожектират само български филми отвори врати в Чикаго, където живее най-голямата българска общност в чужбина. В третия по големина град в Съединените щати живеят между 100 и 250 хиляди души, по неофициални данни.

Да посещават заедно свое кино, което да ги свързва с родината, отдавна било мечта на сънародниците ни там. Благодарение на дарения, мечтата им – кино „Магура“ е вече реалност.

Надежда пристига в Чикаго преди близо 30 години. А преди 7, с двама нейни приятели, създават български културен център с името „Магура“. За да поддържат жива връзката с България и да я предават на децата си – второ поколение емигранти.

“Просто наехме едно помещение, което трябваше изцяло да се поднови, за да започне нашата дейност. След около десетина месеца вече стана ясно, че е тясно и година по-късно се преместихме вече в много по-голямо помещение”, разказва пред Нова телевизия Надежда Желязкова.

Новото помещение също бързо се запълва. С класове, събития и около стотина доброволци, които ги провеждат.

“Имаме редовни седмични класове по изкуство, по български, по танци, по музика”, казва още за дейността си Надежда. “Имаме и театрална група, която създадохме преди две години, която се занимава с поставянето на пиеси на български автори. Има и голяма библиотека с над 2000 заглавия”.

От всички изкуства, липсвало само едно – седмото. Идеята общността да има място, където да прожектират нови български филми, съществувала отдавна. Но успели да я реализират през лятото на миналата година.

И така, българското кино в Чикаго отваря врати изцяло с помощта на дарители – от общността и извън нея. Продуценти и разпространители в България оказват пълно съдействие, а актьорите изпращат видео послания към зрителите, някои от които изминават десетки километри, за да стигнат до киното.

По публикацията работи: Мариела Анастасова