Радев: България има бъдеще като ядрена държава

117

Президентът Румен Радев посети завод на металургична компания в Пловдив, където критикува липсата на резултати от новото ръководство на енергетиката и коментира бъдещето на България като ядрена държава

„Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите“. Това заяви президентът Румен Радев от Пловдив, където посети завод на металургична компания, предаде Нова телевизия.

Той каза още, че не може в условията на остра енергийна криза енергоинтензивните предприятия да бъдат изоставени, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика.

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари“, посочи държавният глава.

Относно изграждането на нови мощности в АЕЦ „Белене“ той смята, че България има бъдеще като ядрена държава и трябва да се вземе решение. „Десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, не можем да си позволим лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал“, коментира Радев.

По публикацията работи: Пламена Сутева