Поредна измама или реален ефект: „Чудодейни“ уреди за дезинфекция предлагат търговци в интернет

91

Търговци предлагат в интернет сайтове уреди за дезинфекция, които използват UV лъчи. Ще се окаже ли, че това е поредната измама в мрежата или действието е реално?

Онлайн търговци предлагат „чудодейни” уреди за дезинфекция на телефони, бижута и дори маски за лице. Реклами с дезинфектори, които претендират, че убиват бактерии и вируси, буквално заливат интернет, сигнализират от „Активни потребители”.

Сред най-новите предложения са кутии и фенери, които действат с UV лъчи, за които се твърди, че осигуряват безопасна от вируси среда. Според офертите чрез тях можем да дезинфекцираме телефони, ключове, бижута, кредитни карти, часовници и дори предпазни маски.

Продължава и масовото предлагане на аксесоари, които уж предпазват от коронавируса като подобряват имунитета, лекуват и предпазват от вируси.

Иновативни продукти за дезинфекция или поредна спекулация със страховете на хората по време на пандемия?

Атрактивни оферти има в десетки сайтове за продажба в интернет. В тях се предлагат кутии и фенерчета, които според рекламите дезинфекцират различни предмети. От „Активни потребители“ предупреждават, че ефектът от тези уреди са силно преувеличени. Те настояват контролните органи да проверят заблуждават ли се потребителите по този начин.

От началото на пандемията до сега до контролните органи са достигнали различни сигнали“

„Имаше магически душ, стелки, лепенки, дори имаше и случай на предлагане на хипноза срещу Covid-19“, каза пред Нова телевизия Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

„Дезинфекция има само, когато ползваме регистриран дезинфектант. Не може UV да направи дезинфекция“, категоричен е Емил Митев, маркетингов мениджър в лаборатория.


По публикацията работи: Мариела Анастасова