Народното събрание реши съдбата на НИМХ

118
Кадър: bTV

Депутатите приеха на второ четене текстовете от Закона за водите, с което се реши съдбата на НИМХ. Института отива в Министерство на околната среда и водите

Вчера синоптиците от НИМХ заявиха на сайта си, че са в протестна готовност заради планираната реформа в сектора и спряха да информират за времето.

Основното тяло на законопроекта предвижда преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите. Съгласно текстовете Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г. се прилагат до приемането на актуализирани планове, пише БГНЕС.

В рамките на дебата бяха засегнати и двете основни теми на законопроекта, като все още не са приети всички текстове от доклада.

Министърът на околната среда Борислав Сандов заяви, че забавянето на плановете за речните басейни и за управление на риска от наводнения е в основата на ситуацията, защото се „гасят пожари“, „запалени“ от управлението на ГЕРБ. По думите му плановете е трябвало да се случат, но изборът на консултант, процесът за изработване на критерии, начинът, по който се е реализирал този проект, е довел до това да няма проект, който да може да се подложи на обществено обсъждане, за да се финализира. „Заради това нещо имаме и наказателна процедура“, каза още Борислав Сандов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова