Д-р Хасърджиев: Пазаруваме лекарствa все едно купуваме картофи

70
Кадър: Bulgaria ON Air

По думите му единствената полза от тях е, че малко повече хора са решили да си поставят ваксина

„Продължаваме да сме на пренебрежимо ниски нива, защото се провалихме в разговора с хората. Категорично трябва да бъдат премахнати сертификатите“, посочи директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в „България сутрин“ по Bulgaria ON Air.

От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализираха, че над 330 лекарства липсват в аптеките.

„Статистиката не е публична и не можем да се запознаем подробно с истинските числа. Става дума преди всичко за лекарства, които не са за Ковид-19, а за всякакви заболявания. Вероятно в световен мащаб има недостиг в момента. Производствените мощности са засилени в посока производство на ваксини и лекарства срещу Ковид“, каза Хасърджиев.

Според него може да е само началото на затрудненията, които ще виждаме. Продължава да има проблем с доставките на лекарства за ХИВ СПИН. Има случаи, в които се налага да се прекъсва терапията. Търсят се заместители на липсващите лекарства за деца.

„Пазаруваме лекарства все едно купуваме картофи. От години призоваваме законодателството ни да се промени, то е доста архаично“, подчерта д-р Хасърджиев.

Не е ясно какво се случва със системата, която трябва да проверява наличности на лекарства, стана ясно от думите му.

„Няма как да прикрием високата смъртност, разочарованите от системата, от мерките и от хаоса, който се създаде. Това беше тотално дезинформационна кампания. Масово лекарите предписват една и съща комбинация на всичките си пациенти с Ковид-19, включително и по телефона. Изключително погрешно, защото създава предпоставки да създаваш резистентни щамове. Две години след пандемията в България нямаме издаден гайдлайн, по който да се водят всички лекари“, обясни гостът.

Д-р Хасърджиев е на мнение, че предстоящият анализ на смъртността от Ковид-19 у нас ще се базира на изкривена информация заради липсата на електронизация.

„Базирана е на клинични пътеки, по които пациентите са приети в болницата. Куп лоши практики, за които всички си затварят очите и никой не взима мерки“, настоя директорът на Националната пациентска организация.

Той за пореден път алармира, че проблемът с кадрите е много сериозен. При нас проблемът бил и с качеството на тези кадри. Липсват експертиза, знания и визия. В здравеопазването няма планиране, всеки университет прави доктори, но не се прави достатъчно да има сестри, изтъкна д-р Хасърджиев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова