Български евродепутат в ЕП: Направи жест с ръка, приличащ на нацистки поздрав

89
Кадър: Twitter

Става въпрос за българския евродепутат Ангел Джамбазки, който предизвика скандал в Европейския парламент

Негов жест с ръка в залата на Европейския парламент в Страсбург, който прилича на нацистки поздрав, предизвика недоволството на евродепутатите, предаде bTV.

Това се случи по време на изказване на българския евродепутат във връзка с дебат за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото.

След като приключва да говори и тръгва по стълбите да излиза от залата, Джамбазки се обръща и изпъва дясната си ръка, преди да напусне.

Веднага последва и реакция на Ангел Джабмазки в „Туитър“. Там той написа, че не е искал да прави нацистки знак, а е искал да се извини за закъснението си и затова вдигнал ръката си.

Жестът бе осъден и от председателя на институцията Роберта Мецола. „Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, коментира в „Туитър“ Мецола.

Зам.-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с помощта на камерите в залата ще бъде проверено дали е имало фашистки поздрав, или не. Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка.

Според правилника на Европейския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба, отбелязва АФП.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, нарече в „Туитър“ жеста като „скандален и недостоен“.

От френската делегация в либералната група в ЕП „Обнови Европа“ призоваха председателката на парламента „да действа“.

По публикацията работи: Пламена Сутева