Тестват система за откриване на COVID-19 във въздуха по време на Олимпиадата

67
Кадър: YouTube

Китайски учени са разработили система за откриване на вируса във въздуха, която се тества експериментално на Олимпиадата

Целта на системите за откриване на новия коронавирус във въздуха, е свързана с  предотвратяването на неговото разпространение. Според публикация в пекинския вестник „China Daily“, тези технологии се тестват експериментално по време на Олимпийските игри през 2022 г., предава Нова телевизия.

„Работата по предотвратяване на разпространението на вируса се състои от редица процедури като използване на обеззаразяващи устройства и тестване на участниците“, каза Лю Пен, изследовател от Медицинския факултет на университета Цинхуа. Въздушните тестове за вируса могат да бъдат важен инструмент в подкрепа за ранното предупреждение, уточни той.

В допълнение към прякото заразяване на хората наоколо при кихане и кашляне на болни пациенти, китайските лекари смятат, че предаването на вируса е възможно чрез аерозолни частици във въздуха, особено в затворени пространства.

Оборудването за откриване на тези вредни аерозоли представлява преносимо устройство, което засмуква въздушни проби и отстранява от тях най-малките частици, които могат да съдържат вируса. След това тези частици се разтварят в течност и се прекарват през детектор за нуклеинова киселина. Според разработчиците това устройство е 10 пъти по-чувствително от конвенционалните устройства за молекулярно-генетична диагностика.

По публикацията работи: Пламена Сутева