Нов случай на забавена медицинска помощ: Мъж издъхна след 5 часа чакане пред Спешно отделение

2740

Мъжът бил приет в едно от отделенията след 5-часово чакане, но по-късно издъхнал. Негови близки смятат, че именно забавянето е допринесло за смъртта му

Нов сигнал за забавена медицинска помощ. Този път от Дупница. Близките на възрастен мъж твърдят, че той е чакал часове, за да бъде приет за лечение, след като е изпаднал в тежко състояние. В крайна сметка мъжът е бил настанен в едно от отделенията, където обаче малко по-късно е издъхнал.

„5 часа стояхме в спешния център. Преди това отидохме в частната болница в Дупница. Казаха ни, че няма места. Върнахме се в спешното. До 20:00 часа вечерта стояхме там. Молихме се да бъде приет в държавната болница. Казаха ни, че единственото място е в интензивния сектор на COVID отделението и че, ако подпишем, че не носят отговорност, ще го приемат. Тестът му за коронавирус обаче беше отрицателен. Сестрите се държаха много грубо. Здравната система у нас ни убива бавно и сигурно”, разказа в ефира на „Здравей, България” Магдалена Галчева.

„Искам да подчертая факта, че 5 часа той стоя там и никой не му оказа помощ. Това вече е ежедневие в България. Според мен това допринесе за неговата смърт. Преди две седмици той лежа в частната болница в града, изписаха го. След това пак му стана лошо и го настаниха в държавната болница. Единствено се източва здравната пътека. Минават 5 дни, човека не се оправя, но го изписват“, каза още снахата на починалия мъж.

„Искахме информация по телефона. Сега излизат някакви изказвания, че той бил болен от рак, че получил мозъчен инсулт. Това на нас никой не ни го каза, докато не излезе скенера вечерта в 20:00 часа“, каза още Магдалена.

От държавната болница обясниха за NOVA, че не е имало места в кардиологичното отделение в сектора за хора с отрицателен тест.

От частната болница заявиха, че мъжът е трябвало да бъде настанен в държавното лечебно заведение, тъй като ден преди това е бил изписан от там.

По публикацията работи: Мариела Анастасова