Новак Джокович прекъсна мълчанието си: Не съм антиваксър, но няма да наруша принципите си

162
Снимка: Facebook

След близо месец мълчание, Новак Джокович коментира всичко, случило се покрай депортацията му от Австралия. Тенисистът твърди, че е бил депортиран не защото не е бил ваксиниран или защото е нарушил някакви правила, а защото министърът по имиграция решил, че оставането му може да подхрани антиваксърските настроения в страната или в самия град

Световният номер 1 в тениса получи медицинско изключение от организаторите, тъй като не е ваксиниран, но беше спрян на летището, задържан за няколко дни, след което министърът по имиграцията на Австралия реши да откаже да му издаде виза, припомни bTV.

Говорейки ексклузивно за „Би Би Си“, сърбинът твърди, че не е антиваксър и че като дете са му поставяли различни задължителни ваксини, но все още не желае да се имунизира срещу COVID-19. Дори ако това означава да не може да се бори за трофеите на останалите турнири от Големия шлем. „Да, това е цена, която съм готов да платя“, казва Джокович.

„Никога не съм бил против ваксината, но винаги съм подкрепял личния избор на всеки човек за това какво слага в тялото си“, добавя още световният номер 1.

Джокович очаква още турнири да променят изискванията си тенисистите да бъдат ваксинирани, за да бъдат допуснати до участие, но лично той не би склонил дори тогава. „Заради принципа да решавам сам за моето тяло… това е много по-важно от всяка титла. Опитвам се да направя възможно най-доброто за своето тяло.“

Все пак 34-годишният тенисист остава „отворен“ към възможността някой ден да се ваксинира, тъй като това е начинът да се постигне колективен имунитет. „Никога не съм бил против ваксинацията. Разбирам, че всички се опитват да овладеят вируса на глобално ниво, и се надявам, че всичко това ще приключи скоро.“

Сърбинът коментира, че не е запознат да има несъответствие между серийните номера на положителния и отрицателния му тест за COVID-19 в края на декември.

Според разследвания на „Би Би Си“ серийният номер на положителния тест на Джокович е по-голям от този на негативния, заради което се появиха съмнения дали положителният не е фалшифициран.

Ситуацията на Джокович в Австралия се утежни, тъй като се оказа, че е подал и невярна информация при кандидатстването си за виза. Сърбинът беше заявил, че не е пътувал никъде две седмици преди пристигането си на Зеления континент, но по-късно се появиха негови снимки от Испания. Сърбинът обясни, че се е получила грешка при попълването на бланката.

Съдът на няколко пъти отсъди в полза на Джокович: но накрая се намеси министърът по имиграцията.

„Накрая бях депортиран от Австралия не защото не бях ваксиниран, или защото съм нарушил някакви правила, или за грешката ми в документите за визата, а защото министърът по имиграция реши, че мога да подхраня антиваксърските настроения в страната или в самия град, с което тотално не съм съгласен“, добавя Джокович.

По публикацията работи: Пламена Сутева