Българи в САЩ събират подписи срещу „Месеца на македонското малцинство“

65

Българи към патриотичната организация „Пирин“ в Съединените щати събират подписи в специална петиция до Конгреса срещу т.нар. „Месец на македонското малцинство“ там

Подписите събира патриотичната организация „Пирин“. Повод за тяхната реакция е проекторезолюция на няколко конгресмени, която цели да отбележи приноса на македонците в американската история, да се чества, цитирам, техният език и култура, съобщи БНТ 1.

Сред вносителите на проекторезолюцията е и конгресменката Клаудия Тени, която повдигна въпроса за евентуални санкции срещу България заради отказа ѝ да подкрепи начало на преговори на Скопие с ЕС.

От местната патриотична организация „Пирин“ посочват, че много от хората в проекторезолюцията са посочени като македонци, а те са българи.

Най-старите организации на българи, емигрирали в САЩ, посочват, че в проекторезолюцията има откровени фалшификации. Например фактът, че има българи от Македония, емигрирали в Америка след Илинденско-Преображенското въстание и Балканската война, но в проекторезолюцията са представени като македонци.

По публикацията работи: Пламена Сутева