Алексей Навални е изправен пред още 10 години затвор

334

Руският опозиционен лидер е в нов процес за удължаване на присъдата му. Русия се опитва да удължи присъдата на Алексей Навални с 10 години, докато светът се фокусира върху Украйна

Русия може да удължи затвора на Алексей Навални с още едно десетилетие в нов наказателен процес, за който неговите поддръжници предупреждават, че е засенчен от кризата в Украйна, съобщиха от The Guardian.

Руският опозиционен лидер е обвинен в присвояване на дарения за неговата антикорупционна организация FBK, която обвинява Владимир Путин в притежаване на имение за 1 милиард паунда и други висши служители, които се обогатяват чрез корупционни схеми. Навални отрече обвиненията и ги нарича политически мотивирани.

Новият процес за присвояване започна във вторник, необичайната обстановка на три или четири часа път източно от Москва, която сериозно ограничава възможността на поддръжниците и наблюдателите да присъстват на изслушванията. Сега Навални излежава присъда от три години и половина в затвора по отделно обвинение за присвояване. Той оцеля при опит за натравяне през 2020 г. и беше арестуван, след като се завърна в Русия миналата година.

Семейството и поддръжниците на Навални казват, че Кремъл търси лесна присъда, като провежда процеса в затворническа колония, далеч от неговата база за подкрепа в Москва.

„Властите искат да го скрият от всички хора, от поддръжниците му, от журналисти“, написа съпругата му Юлия Навалная в публикация в Instagram в навечерието на процеса. „Толкова е жалко, че се страхуват да проведат процеса в Москва.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Юлия Навальная (@yulia_navalnaya)

Навални е обвинен в присвояване на дарения за неговия антикорупционен фонд, който ръководи разследвания срещу държавни служители и предизвиква големи протести срещу Путин от години. Той също така е обвинен в неуважение към съда за обида на съдия по време на предишен процес, където беше обвинен в клевета на военен ветеран.

Превод и редакция: Станислава Гавазова