Украйна иска спешна среща с Русия

143

Украйна призова за среща с Русия и други членове на ключова европейска група за сигурност заради ескалиращото напрежение по нейната граница

Външният министър Дмитрий Кулеба каза, че Русия е пренебрегнала официалните искания да обясни струпването на войски. Той заяви, че следващата стъпка е да поиска среща в рамките на следващите 48 часа за прозрачност относно плановете на Русия, пише BBC. Русия отрече всякакви планове за нахлуване в Украйна, въпреки струпването на около 100 000 войници по границите. Но след като САЩ заяви, че Москва може да започне въздушни бомбардировки „по всяко време“, повече от дузина нации призоваха своите граждани да напуснат Украйна.

Страната отправи искане чрез Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Русия да обясни каква  е причината за струпването на войски. Съгласно Виенския документ, по който Русия е страна членка, членовете на ОССЕ могат да поискат информация за военните дейности на даден член.

„Ако Русия е сериозна, когато говори за неделимостта на сигурността в пространството на ОССЕ, тя трябва да изпълни ангажимента си за военна прозрачност, за да деескалира напрежението и да подобри сигурността за всички“, каза Кулеба.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски, който разкритикува „паниката“, която може да се разпространи от подобни твърдения, каза, че не е виждал доказателства, че Русия планира инвазия през следващите дни.

В неделя той разговаря близо час по телефона с президента на САЩ Джо Байдън. Белият дом заяви, че президентът Байдън е повторил подкрепата на САЩ за Украйна и че двамата лидери са се съгласили относно „важността на продължаването на дипломацията и възпирането“

В изявлението на Украйна за разговора се казва, че нейният президент е благодарил на САЩ за тяхната „непоколебима подкрепа“ и че накрая президентът Зеленски е поканил лидера на САЩ да дойде в Украйна. Няма коментар относно поканата от Белия дом.

Едночасов разговор между президента Байдън и руския лидер Владимир Путин предния ден не успя да доведе до пробив.

В последния опит за намиране на дипломатическо решение германският канцлер Олаф Шолц има насрочени срещи с президента Зеленски в Киев по-късно в понеделник и с президента Путин в Москва във вторник.

Канцлерът, който пое ръководството на Германия от Ангела Меркел през декември, предупреди за тежки икономически последици за Русия, ако предприеме някаква инвазия, повтаряйки изявленията на други западни държави и членове на военния алианс на НАТО. 

Но представители на Берлин омаловажиха всякакви очаквания за пробив.

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън планира да проведе нови дипломатически разговори в цяла Европа, за да върне Русия „от ръба“ на войната.

Във Вашингтон съветникът по националната сигурност на президента Байдън Джейк Съливан каза, че инвазията може да започне „всеки ден“.

Г-н Съливан каза, че САЩ следят отблизо за потенциална операция „фалшив флаг“ от Москва като претекст за пълномащабна инвазия, за да може да твърди, че отговаря на украинската агресия.

Русия твърди, че натрупването на войски по границата с Украйна е нейна собствена грижа, в рамките на собствената й територия. В неделя висшият служител по външната политика Юрий Ушаков характеризира предупрежденията на САЩ за предстояща инвазия като „истерията е достигнала своя връх“.

Превод и редакция: Стажант Станислава Гавазова