Криза за лекарства: Важен медикамент за малки деца липсва в аптечната мрежа

109
Кадър: vBox7

Медикаментът е особено важен за недоносени деца. Намирането му в аптеките у нас е изключително трудно и се продават само по 1-2 блистера, заради недостига му

За систематичен недостиг на важен медикамент за малки деца в аптечната мрежа сигнализират родители. Става въпрос за „Будезонид”, познат с пазарното си име “Пулмикорт”.

Родители твърдят, че от месеци едвам успяват да набавят препарата за децата си. Лекарите казват, че алтернатива няма. Първоначално институциите отричаха да има недостиг. Сега уверяват – търси се решение на проблема. Екипи на NOVA провериха със скрита камера близо 30 аптеки в цялата страна.

В продължение на седмица в аптеките се получава един и същ отговор и той е, че „Пулмикорт“ няма.

Любомира е майка на недоносено момиченце. От месеци тя помага на други родители от фондацията „Нашите недоносени деца“ да се снабдят с „Будезонид“ предимно чрез социалните мрежи.

„Тези деца имат проблем с белите дробове, поради факта, че са родени по-рано, както и моето дете. За щастие на нея не и се е налагало“, казва Любомира.

„Преди празниците обиколихме с моя близка около 20-25 аптеки и успяхме да съберем два блистера от лекарството“, допълни тя.

„Лекарството „Будезонид“ е изключително важно за лечение на детска астма при възрастта под 5 години, където децата не биха могли да използват други инхалаторни техники“, обясни доц. Рада Маркова, пулмолог и управител на детска поликлиника.

„Аз имам познати в Гърция, които ми помагат, но явно и хората там са се усетили, че се купува много повече като количество и вече има ограничения“, каза още Любомира.

„Продължаваме усилията за осигуряване на допълнителни количества от други държави, а също така и комуникираме с компанията за възможността за осигуряване на чуждоезични опаковки, ако е необходимо. Работи се и по въвеждането на алтернативен медикамент“, заяви изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова