Германия разхлабва Covid мерките?

91

Планира се мерките в Германия ще започнат да отпадат две години след началото на пандемията. Ще бъдат премахнато изискването за ваксинация или отрицателен тест за достъп до магазини и ресторанти

Германия планира да отмени през март по-голямата част от въведените COVID ограничения, приети от правителството за борба с пандемията, тъй като броят на новите случаи на заразяване намалява.

Две години след началото на епидемията в Германия ограниченията ще започнат да отпадат, съобщи АФП.

Като първа стъпка ще се разреши на повече хора да участват в частни събирания, а достъпът до магазините ще бъде отворен за всички, без да се проверява дали лицата са ваксинирани или тествани.

От 4 март достъпът до ресторанти ще бъде отворен и за неваксинирани лица, ако те покажат отрицателен тест, пише БГНЕС.

Като последна стъпка „широките ограничения на социалния, културния и икономическия живот трябва да бъдат постепенно премахнати до началото на пролетта на 20 март 2022 г.“, се казва в проектодокумента, който се очаква да бъде одобрен в сряда от федералните и държавните власти.

След тази дата водещата европейска икономика ще разчита на „базовите мерки за защита“, включително носене на медицински маски на обществени места.

През този период ще бъдат отменени и правилата, които изискват от работодателите да позволяват на служителите да работят от дома, ако това е възможно.

В продължение на няколко седмици Германия ограничи достъпа до барове и ресторанти до лица, които са получили бустерна ваксина срещу коронавирус или които представят отрицателен тест, след като са били напълно ваксинирани или преболедували.

Въведени са и ограничения за контакти, като частните събирания са ограничени до 10 души или до две домакинства, ако присъства неваксинирано лице.

Канцлерът Олаф Шолц трябва да се срещне в сряда с лидерите на 16-те германски провинции, за да съгласува следващите стъпки за справяне с пандемията.

В понеделник Германия съобщи за 76 465 нови случая на Covid-19 през втората поредна седмица, в която се наблюдава спад на заболеваемостта.

Германските провинции, които разполагат със значителна автономия при въвеждането на ограничения – от носенето на маска в обществения транспорт до домашното обучение, вече започнаха постепенно да облекчават ограниченията.

По публикацията работи: Мариела Анастасова