Български учени изследват действието на билка срещу коронавирус

160

Става въпрос за растението каменен лотос. Български учени от пет научни организации изучават лечебните му свойства за грипните вируси и коронавирусите

Работата им започнала още през 2017 г. след като забелязали, че растението действа оздравително при конюктивит и херпес, а техни колеги от Тайван проучили неговото противовъзпалително и антитуморно действие, съобщават от БНТ 1.

Българските учени решили да проучат лечебните свойства на каменния лотос срещу грипните вируси. След появата на пандемията решили да изследват и действието му върху човешкия коронавирус H229E, който е от същото семейство РНК-ови вируси като COVID-19.

„Това растение, което е по произход от Мексико, повлия на много хора оздравително върху случаи на конюктивит и херпес. Почнахме да изследваме фитохимичния състав и антивирусното действие на растението. При човешкия коронавирус открихме не толкова силно действие, както при херпеса и грипните вируси, но достатъчно добро – над 63% активност, инхибираща към размножаването на вирусите“, каза в „Денят започва“ доц. д-р Надежда Маркова, ръководител на проекта и учен от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН.

По време на проучването си българските учени установили, че растението няма никаква токсичност, а в състава му влизат много Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и амино и фенолни киселини.

Дали и кога ще се появи лекарствен продукт на основата на каменния лотос засега остава отворен въпрос. Междувременно работата на българските учени по проекта продължава. В него участват Институтите по органична химия с Център по фитохимия, по микробиология и по обща и неорганична химия на БАН, Националния център по заразни и паразитни болести и Агробиоинститут към Селскостопанската академия.

По публикацията работи: Пламена Сутева