Втори пик на COVID вълната у нас прогнозира Лъчезар Томов

203

Според математикът Лъчезар Томов ни очаква втори пик на COVID вълната в България. По думите му процентът ваксинирани у нас продължава да е изключително нисък.

„Ако тези нива се запазят, цялото население на България ще бъде засегнато от вируса и неговия нов вариант. Сега има хора, които не са се срещали с коронавируса, особено в отдалечените райони. Към момента официално новата вълна засегна 3 хиляди души, неофициалните данни показват двоно повече. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди. Децата се върнаха в училище, а вече се доказа, че именно те разпространяват вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, после спад и отново скок”, обясни той, предаде NOVA.

Математикът добави, че досега България не е успявала да обърне негативните тенденции на COVID вълните чрез постигането на колективен имунитет, а единствено чрез мерки.

„23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от ваксината той е пет пъти по-нисък. С възрастта обаче рискът расте”, каза още Томов.

Лъчезар Томов обърна внимание и на последиците след преболедуван COVID.

„20-25% от заразените хора не се възтановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но в по-малък процент”, обясни той.

Според математика бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.