Разрешиха лекарството на „Пфайзер“ срещу COVID-19 в Китай

77

Официално разрешиха лекарството срещу коронавирус в Китай. Продуктът е на американската компания „Пфайзер“.

Агенцията отбелязва, че страната все още не е одобрила нито една чуждестранна ваксина срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване. Клинични изпитвания на медикамента на „Пфайзер” за лечение на COVID е имало у нас през декември, предаде novini.bg.

Китайският лекарствен регулатор издаде условно разрешение за употреба на препарата „Паксловид“. Това означава, че хапчето на „Пфайзер“ ще бъде запазено за пациенти, при които има риск от тежка форма на COVID-19.

Лекарството бе одобрено в края на декември в Съединените щати, а оттогава – в Европейския съюз и общо в четирийсетина страни. Според изследвания то намалява значително риска от тежко боледуване и смърт и се очаква да бъде ефективно и срещу коронавирусния вариант Омикрон.

Китай, който от началото на пандемията прилага стратегия на „нула ковид“, откри през последните няколко седмици няколко малки епидемични огнища. Макар и ограничени, те предизвикаха мобилизацията на здравните власти, тъй като бяха засечени случаи на Омикрон.

Днес бяха отчетени 40 нови случая на вируса- нищожен брой в сравнение с други държави. Китайските власти обаче са още по-бдителни в последно време, в момент, когато столицата Пекин е домакин на 24-ите зимни олимпийски игри.

В Китай се използват само местни ваксини срещу COVID-19. До момента в страната са поставени 3,03 милиарда дози, като са напълно ваксинирани над 90% от населението.