Заведения масово вдигат цените: Ще стане ли услугата „ресторант“ недостъпна?

315

Цените в менютата на заведенията тръгват нагоре. Собственици на ресторанти се опитват да компенсират високите сметки за ток, като увеличават цените на предлаганите ястия

Ресторантьори не изключват вече промени да се правят ежемесечно. Актуализации не се изключват дори на две седмици.

През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант, е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си, показва проверка на Нова телевизия.

Финалната сметка в заведенията става все по-трудна, признават, както ресторантьорите, така и производителите и доставчиците на продуктите за кухнята.

„Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре”, посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров.

„Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%”, коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.

„Самата услуга „ресторант” в България стана много по-скъпа. Не е като преди”, заяви шеф-готвачът Атанас Балкански.

Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша.

„Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят”, обясни Атанас Димитров от БХРА.

По публикацията работи: Мариела Анастасова