Спецпрокуратурата с досъдебно производство във връзка със схемата със „златните паспорти“

145

Досъдебното производство е образувано поради съществувала организирана престъпна група с користна цел в периода 2015-2021 г. на територията на България. По темата говори Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура

На брифинг на Спецпрокуратурата за „Златните паспорти“, Христо Кръстев заяви, че на вчерашния ден е образувано досъдебно производство, във връзка със сигнал относно придобиване на българско гражданство по натурализация чрез инвестиции.

Според Кръстев сигналът е подаден от депутата Хамид Хамид от ДПС в днешното Народно събрание.

„Досъдебното производство е образувано във вчерашния ден. Затова, че на територията на Република България в периода 2015-2021 г. е съществувала организирана престъпна група с користна цел. Като евентуално в тази престъпна група са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции. Сформиран е екип от петима следователи, двама прокурори предвид това, че разследването се отличава с фактическа правна сложност, а и както с това, че интересите на Република България могат да бъдат застрашени относно членството на България в Шенгенското пространство, премахване на визите за САЩ.“ обясни Кръстев.

Според Кръстев користната цел на престъпната група е свързана с придобиване на имущество по незаконно съобразен начин, във връзка със осигуряване на българско гражданство на чужди граждани по натурализация чрез инвестиции.

В днешния ден прокурори са изготвили искания, породени от чл.159 от Наказателно-процесуалния Кодекс, като се изисква информация и документация от Българската агенция за инвестициите, от Министерството на икономиката, Министерството на Правосъдието, Дирекция Миграция при Министерството на вътрешните работи, като за случая ще бъдат осведомени Европейската комисия и Европейският парламент.

„В много ранен етап сме, за да установим кой точно какво престъпление е извършил. След като се съберат всички факти ще можем да дадем правилно правно заключение и да установим дали има извършено престъпление, ако да – от кого… И съответно лицето, което е извършило престъпление да бъде привлечено към наказателна отговорност“, добави говорителят на Спецпрокуратурата.

„Прокурори са възложили на ДАНС да се провери произходът на паричните средства, които са послужили за инвестиция. Тепърва ще се установяват всички относими факти по предмета на разследването“, добави Кръстев.

Според него „не може да се каже конкретно колко са случаите на лица, които са придобили българско гражданство по този начин, но се очаква в хода на разследването да се установят всички лица“.