Кристиан Вигенин: Търсят се спешни мерки за подпомагане на бизнеса

75

„Всичко ще стане факт след приемането на бюджета. Хората ще усетят този нов тип бюджет, този нов тип правене на политика“, това посочи в ефира на БНТ заместник-председателят на БСП и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той допълни, че в момента се търсят спешни мерки за подпомагане на бизнеса във връзка с ковид.

Вигенин изрази притеснението си относно покачването на цените на природния газ и електроенергията през изминалата една година. „Това е голям шок и за бизнеса и за правителството, което трябва да търси решение на такива проблеми“, заяви убедително депутатът.

Социалистът коментира идеята на БСП да се намали ДДС на храните от „малката кошница“ – хранителни продукти от първа необходимост – месо, хляб, мляко. „Това не се възприе като подход. Коалиционните ни партньори считаха, че това не е начина да се справим с този проблем“, каза още Кристиан Вигенин.

Относно дългът, който ще е част от Бюджет 2022, зам-председателят обяви, че той ще бъде изцяло насочен към инвестиционните разходи, които са планирани през тази година. „Всички социални разходи са покрити, планирано е покриването им от средствата, които ще постъпят в бюджета от вътрешни средства“, посочи категорично Вигенин. Той допълни, че в кризисни времена се злоупотребява с пазарните предпоставки.

„Правителството влезе във властта в един много сложен период, в края на годината, когато не беше възможно да се планира бюджет, такъв, какъвто то иска, трябваше в движение да установява ситуацията“, каза народният представител във връзка с държавните финанси и работата на Народното събрание върху тях. По думите му бюджета, който предстои да бъде приет идната седмица на първо четене е първата стъпка към справянето със ситуацията.
“БСП за първи път чрез участието си във властта успяваме да реализираме теми на левицата, които отлежаваха в нашите документи в продължение на години“, посочи зам.-председателят на левицата.
Кристиан Вигенин изрази мнение, че социалният проект, на който Мая Манолова е основен двигател няма особени шансове. „Всеки е свободен да се пробва на терена. Това не е някакво притеснение, то няма да ни разфокусира. Такава формация ако тръгва да се заявява като алтернатива на БСП, тя е обречена от самото начало. Алтернативата трябва да бъде на това, което е държавата и как я променяме“, поясни още той.
„Ние ще се стремим да докажем на българските граждани, че неслучайно сме единствената лява партия в парламента, която участвайки в управлението постига социални резултати“, беше категоричен народният представител от левицата.
По думите му противопоставяне между леви субекти, вътре в БСП или между БСП и хипотетичен ляв проект би обслужил именно десницата.
„Сега когато БСП е във властта би трябвало да се отвори възможността част от тези хора да бъдат полезни. Сигурно ще има един процес на осъзнаване и на критиците и на ръководството, който да доведе до това БСП да започва да събира личности, хора, движения. Ако искаме да сме полезни за хората и за държавата трябва да търсим събирането на силите на лявото“, каза Вигенин във връзка с напусналите БСП партийни членове.
В заключение Вигенин изказа категорична позиция, че Бюджет 2022 ще бъде важен тест за коалицията. „Нямам съмнение, че бюджета ще бъде приет, понякога е въпрос как се случва това. Трябва да направим така, че този бюджет да премине без особени вътрешнокоалиционни търкания“, допълни още депутатът. Зам.-председателят на парламента бе категоричен, че ако правителството изпълнява програма, съвкупност от мерките в коалиционното споразумение, и след това периодично се отчита на гражданите, то българското общество ще види разликата в това правителство и че то не работи ден за ден. „Има една последователност и предвидимост – това е най- важното за хората“, допълни още той.