Д-р Красимира Христова: Продължават да не се спазват мерките и заради това Covid-19 се разпространява толкова бързо

108

Екипът на “Нова Варна” потърси мнението на експертен лекар от ДКЦ 28 в град София. Доктор Красимира Христова е с над 20-годишен опит в медицината и разказва за промените преди и след Covid-19, за новия щам “Омикрон”, как протича той и за въведената противоепидемична обстановка, която е наложена.

Каква е разликата в ситуацията преди и след Covid-19 в болницата, в която работите, а именно ДКЦ 28 в София?

– Не мисля, че има човек, който да не вижда разликата и промените, които ни се случват в живота, преди и след Covid.

Какво мислите за ваксинирането и ваксинирали ли сте се? 

– Аз съм “за” ваксинацията. Ваксинирах се с ваксината на Модерна. 

Защо избрахте Модерна? Какво Ви е мнението за останалите ваксини?

– Може би тук интуицията по някакъв особен начин даде сила за моя избор. И не се разочаровах, защото доста лесно понесох ваксината на Модерна без почти никакви странични ефекти. Естествено имаше за някъде около 24 часа болезненост на мястото, където е поставена ваксината, но от всички ваксини, които са поставени през детската възраст, биха могли да дадат такъв страничен ефект.

Какви са симптомите при Омикрон? И какво е лечението, по-различно ли е?

– Омикрон светкавично се разпространява, ако един член на семейството се разболее, до 2-3 дни цялото семейство ще се е разболяло. Самото му протичане е една идея по-леко от другите форми на Covid-19. Започва стандартно с болки в гърлото, с дискомфорт, с температура и най-характерното е запушен нос или хрема. Оплакват се и от болки в ставите и мускулите. 

Повече пациенти със симптоми на коронавирус ли идват при Вас или със симптоми на сезонен грип?

– Като че ли Омикрон доминира, естествено има и други вирусни инфекции. Но като че ли все още няма доказан грип. Понеже симптомите наистина са много сходни и близки, остават изследванията с бърз антигенен тест или PCR тест, за да може да ги диференцираме. 

Какво мислите за антигенните тестове? Има ли значение кога се тества дадено лице?

– Да. На първо място има значение в кой ден се тестваме, обикновено е хубаво на втори-трети ден да се направи тестът. Разбира се, зависи и от качеството на теста. От моята практика забелязах, че когато един антигенен тест, направен в домашни условия, е положителен, то и в последствие PCR-ът излиза положителен.

Смятате ли, че мерките, които са наложени в момента, са ефективни и достатъчни за предотвратяването на един евентуален бъдещ локдаун?

– Мерките, които се налагат, са прекрасни. Мисля, че културата на българския народ все още не е на това ниво, че да се махнат мерките. Продължават да не се спазват карантинните мерки и заради това следва и толкова бързото разпространение на Covid-19. То се състои от неправилното носене на маски, продължават събиранията на много хора в общи помещения, които не се проветряват, а това са фактори за много бързото разпространение на Омикрон.

По интервюто работи Станислава Гавазова