Боровинките съдържат чудодейни вещества, които не само определят цвета на плода, но и намалят риска от инфаркт
Има много плодове, които се борят за приза: “полезни за сърцето“, но има един, който наистина предпазва вашия „двигател“ цял живот, сайтът „Eat This, Not That“.
Това чудодейно „лекарство“ е боровинката, която е не само вкусна, но и помага ефективно да се намали рискът от появата на различни заболявания, пише БГНЕС.
Според изследвания, проведени в университета Съри, честата консумацията на боровинки намаля риска от сърдечно-съдови заболявания, заемащи първите места сред най-разпространените причини за смърт в САЩ.
Боровинките са богати на антоцианини. Антоцианините са растителни пигменти, намиращи се в плодовете и зеленчуците, които са сини, червени или лилави, което означава, че те буквално придават цвета на боровинките.
Други горски плодове, съдържащи антоцианини, също помагат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Сред зеленчуците такива „заслуги“ имат червеното зеле и патладжанът, които също са богати на “вълшебните“ вещества.
Резултатите от проучването на Университета в Съри са подкрепени от друго проучване, публикувано в Journal of Gerontology: Series A. Установено е, че редовната консумация на боровинки помага за намаляване на кръвното налягане и подобряване на тонуса на кръвоносните съдове.