Традиционната закуска на българина е поскъпнала с 15%

156

Фактор за вдигането на цените е поскъпването на газа и тока. Традиционната и любима на много българи закуска – баницата, е вдигнала цената си с 10-15%. Освен нея обаче, поскъпват и други тестени изделия

Станислав Сивков, собственик на верига пекарни и сладкарници в страната, заяви за „Твоят ден“, че причините за това са цените на тока и газта, както поскъпването на суровините – брашно, олио, мая, увеличението им е между 20 и 25 процента.

Той констатира също, че заради пандемията има и отлив на клиенти, което също е фактор.

Спрямо същия период миналата година, сметките за ток на обектите му са увеличени четири пъти.

Сивков заяви, че крайната цена на продуктите се е завишила с 10-15 процента, като това не компенсира средствата, вложени за производството.

„Буферът го поемаме ние, но това няма да продължи дълго“, прогнозира той.

Станислав Сивков отбеляза, че много негови колеги фалират, закриват бизнеса и продават оборудването си на безценица.

По публикацията работи: Мариела Анастасова