Защо премиерът на Англия е изправен пред призиви да се откаже от поста си?

133

Лидерството на консервативния премиер Борис Джонсън виси на косъм

Британският премиер, Борис Джонсън се бори за работата си, заради събирания в официалната му резиденция, за които се твърди, че нарушават собствените му правила за борба с Ковид-19.

В опасен момент за неговото ръководство, Джонсън е обвинен, че е заблудил обществеността и парламента относно партита, които се проведоха на Даунинг стрийт 10 в Лондон. 

Наред с разкритията за потенциално нарушаващи Covid мерките събирания, той е изправен пред натиск и на други фронтове – включително финансиране за ремонт на апартамент и скандал от  миналата година, в който правителството му се опита да спаси депутат от консерваторите, предава BBC.

Усложнявайки още повече нещата, поредица от критики имаше и от бившия върховен съветник на г-н Джонсън, Доминик Къмингс, който каза, че премиерът е бил предупреден за партитата още преди събитията. Депутатът  Робърт Халфон каза, че би искал да види премиера „да поеме отговорност“.

Консерваторите сега преценяват дали човекът, който помогна за спечелването на вота за Брекзит и осигури голямо мнозинство на последните избори, всъщност е незаменим.

Превод и редакция: Цвета Русатова, „Нова Вест“