Още една община ще прави икономии заради високите цени на тока

blank
Снимка: Facebook

Горна Оряховица е поредната община, която въвежда режим на тока. Кметът на общината – инж. Добромир Добрев издаде заповед, с която ще се предприемат мерки, за да се намали потреблението

„Заради високите цени на електроенергията, Общинска администрация Горна Оряховица ще предприеме необходимите мерки за намаляване на потреблението. Още от вчера, с моя заповед, всички общински сгради преминаха на един източник на отопление. Ресорните зам.-кметове, ръководителите на звена и началникът на общинската охрана ще следят за спазването на заповедта, която ще важи до 31.03.22 г. Ще се правят и регулярни проверки.

Oт 24.01.22г всички паркове, детски съоръжения и спортни игрища няма да бъдат осветени от 23:00 ч. до 05:00 ч. Призовавам всички граждани, които имат съмнения, че някъде има незаконно подвързване към уличната мрежа, да подават сигнал в Общинска администрация.

Другата мярка, с която целим намаляване на ел. енергията, е подмяна на уличното осветление на главните артерии в Горна Оряховица. Според справка и анализ, ако се подменят около 700 лампи, електрическата енергия ще спадне до 3 пъти на подменените участъци. Това са 150-ватови лампи, които ще се заменят с 50-ватови диодни лампи. Мощността им може да се регулира, затова от 23 ч. до 04.30ч. тя ще пада до 30W.

Много от Общините в страната вече приложиха по-драстични мерки срещу високите цени на електроенергията като спиране на уличното осветление. Докато нямаме яснота каква ще бъде компенсацията от държавата, нашето предложение за икономии от електричеството са тези мерки”. Това гласи заповедта.

По публикацията работи: Мариела Анастасова