Една европейска държава въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19

blank
Кадър: vbox7

Австрия страна първата страна в Европа, която въведе задължителна ваксинация

Австрийският парламент гласува преди ден в подкрепа на законопроект, който да направи ваксинацията срещу коронавирус задължителна от февруари. Същевременно противници на ваксините в Австрия си купуват зелен сертификат с чужда слюнка. На този фон, за да насърчат имунизацията срещу COVID-19, властите предприеха поощрения, предаде Нова телевизия.

От 1-ви февруари всички в Австрия са задължени да имат поставена ваксина. Ако нямат, карантината за неваксинираните продължава и социалният живот за тях спира. Те не могат да влизат в магазини, в кафенета, в молове и т.н

Въпреки принудата, има и поощрения. От 15 март влиза в сила една лотария, в която наградният фонд за всеки който има три ваксини е 500 евро. Всеки 10-ти е печеливш. Освен това на общините ще се изплащат много големи суми. Ако 75% от живущите в дадена община са ваксинирани, общината ще получи 75 млн. евро, при 85% – 150 млн. евро, при 90% – 300 млн. евро.

Мерките в Австрия са изключително затегнати. Във всеки магазин се изисква зелен сертификат ли отрицателен тест, както и лична карта за доказателство.

По публикацията работи: Мариела Анастасова