За първи път жена извади богоявленския кръст в Мостар

blank
Снимка: Община Монтана

По традиция в ритуала участват само мъже, но в босненския град общността е по-толерантна и 16-годишното момиче се е хвърлило за кръста официално

На Богоявление в босненския град Мостар за първи път момиче извади кръста от ледените води на река Неретва, съобщава босненският портал Кликс, цитиран от БТА.

Шестнадесетгодишната Сладжана Миличевич бе единствената жена сред над 20 млади, силни мъже, които се хвърлиха в Неретва вчера, за да извадят по традиция на този ден хвърления в реката кръст.

„Студено ми е, но се чувствам страхотно“, каза Сладжана Миличевич.

По традиция участниците в този обичай са само мъже, а който го извади, има правото да го задържи, отбелязва ДПА.

Пред 2019 година излиза филмът на македонската режисьорка Теона Стругар Митевска „Господ съществува, името ѝ е Петруня“, в който се разказва как в малък град в Северна Македония млада жена спонтанно се хвърля за кръста и успява да го хване. Правото ѝ да го запази обаче води до протести, дискусии в медиите и национална криза. Филмът печели наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин.

В Мостар общността на източноправославните сърби е по-толерантна. Победителката участва официално в надпреварата.

„Надявам се нейният пример да насърчи и други момичета да се присъединят към нас“, каза свещеникът Бранимир Боровчанин, допълвайки, че това не е традиция само за мъже.

По публикацията работи Снежина Раева