Спират полети до САЩ заради опасения от 5G: Може да се стигне до катастрофални смущения

blank
Кадър: YouTube

Опасенията са свързани с потенциална намеса в навигационното оборудване. Това може да доведе до сериозни смущения

Авиокомпаниите по света коригират графиците и маршрутите на самолетите си за полети до САЩ заради опасения, че въвеждането на 5G услуги от телекомуникационните компании AT&T Inc. и Verizon Communications Inc. в близост до американските летища може да попречи на ключови системи за безопасност.

Опасенията са свързани с потенциална намеса в чувствително навигационно оборудване, използвано при кацане в лошо време, което според търговската асоциация, представляваща най-големите американски авиокомпании, може да доведе до „катастрофални смущения“.

Честотите в т.нар. C-обхват, използвани за 5G услугите, са в близост до въздушните вълни, използвани от радарните висотомери на самолетите, които следят височината и позволяват кацане при лошо време. Те захранват и множество критични системи за безопасност.

Телекомуникационните компании AT&T и Verizon се съгласиха късно във вторник да забавят включването на стотици 5G клетъчни кули в близост до летищата в САЩ след разговори в последния момент с правителствени служители поради опасения за безопасността, предаде Bloombergtv.bg.

Компаниите, които похарчиха повече от 80 млрд. долара в правителствения търг миналата година за правата, не предоставиха подробности за това колко дълго може да продължи спирането, нито за размера или зоната около летищата.

По публикацията работи: Мариела Анастасова