Десетки души изчезнаха след изригването на подводния вулкан в Тонга

blank
Колаж: "Нова Вест"

Комуникациите са нарушени, а местните са останали без вода. Над 100 души са в неизвестност

Британка е загинала в Тонга, след като малката островна държава в Тихия океан бе ударена от приливни вълни, последвали изригването на подводен вулкан. Над 100 човека са в неизвестност, но заради нарушените комуникации реалната картина е неясна.

Невиждано подводно изригване на вулкан и цунами в Тонга (ВИДЕО)

Братът на 50-годишната Анджела Глоувър казва, че сестра му е загинала, опитвайки се да спаси кучетата от своя приют за животни, предаде „Ройтерс“.

Тялото на британката, отнесена от голяма вълна, било открито. Съпругът ѝ оцелял, тъй като успял да се качи на дърво, пише БТА.

Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай започна да изригва в края на миналата седмица, изпращайки гъст стълб от дим и газ в небето и предизвиквайки цунами.

Вчера Австралия и Нова Зеландия изпратиха разузнавателни самолети да прелетят над отдалечения архипелаг с население от около 105 хиляди. Тонга се намира на повече от 3 хиляди километра от Австралия и на над 2 хиляди километра от Нова Зеландия.

Не е изключено изригването на вулкана да продължи. Вчера бе съобщено и за петролен разлив в Перу. Кораб разтоварвал суров петрол в рафинерия, когато бил ударен от вълни. Разливът се простира на повече от два километра и е замърсил два плажа.

По публикацията работи: Мариела Анастасова