Китайските власти към гражданите: Не поръчвайте стоки от чужбина

blank
Снимка: Pixabay

Властите твърдят, че скоро открита инфекция с Омикрон е дошла именно от пратка от чужбина

Китайските власти призовават гражданите да не поръчват стоки от чужбина, твърдейки, че скорошна инфекция с Омикрон, открита в Пекин, е дошла от международна пратка от Канада.

Китай се бори с огнища в няколко провинции, включително случаи на силно заразния вариант Омикрон. Повечето от заразените досега са открити в Тиендзин, където на 9 декември беше открит първият случай на Омикрон в страната.

Откриването на самостоятелен случай на Омикрон в съседен Пекин през уикенда предизвика тревога. На пресконференция в понеделник служители казаха, че проследяването е установило, че инфекцията не идва от друга провинция, а от пакет, изпратен от Торонто, през САЩ и Хонконг.

Ляо Линджу, заместник-директор на градската пощенска администрация, призова хората „да не купуват продукти от отвъдморски райони“.

Властите казаха, че пациентът, диагностициран в събота с варианта Омикрон, е „признал“, че е получил пакет на 11 януари. Пакетът е изпратен четири дни по-рано. Оттогава властите поставиха под карантина семейството на пациента, куриера и над 60 други човека като близки контакти и тестваха повече от 16 000 души в родния квартал на пациента в Хайдиан.

По публикацията работи Снежина Раева