Учениците в Гърция се върнаха в клас: Тестването откри над 15 000 нови случая

blank
Кадър: Bulgaria ON Air

Както и в България на тестове се подлагат учители и ученици

50 000 са активните случаи на заразени с COVID-19 деца в Гърция. Въпреки този факт, разгръщащата се пета на вълна на пандемията и набиращия скорост нов щам Омикрон днес децата се връщат по план в училищата след края на зимната ваканция, започнала преди Коледните празници, съобщава БГНЕС.

При тестването на учениците в Гърция преди завръщането им класните стаи са открити над 15 хиляди случая на COVID-19, съобщи телевизия „Скай“, цитирани от bTV. Подобно на българската практика, тестовете се извършват от ученици и учители.

От гръцкото МОН казват, че тези случаи не биха били открити, ако не беше въведено тестване за учениците. Преди отварянето на училищата след празниците са тествани общо 1,6 милиона учители и ученици в цялата страна. Това е най-голямото едновременно тестване на населението в Гърция.

Мненията по отношение на подновяването на учебния процес са разнопосочни.

Правителството твърди, че решението е взето предвид факта, че неприсъствената форма на обучение има сериозни последствия за психиката и социалните умения на децата.

Опозицията очаквано се противопоставя на плановете на управляващите, а родители и учители изразяват своето безпокойство.

Притеснение буди фактът, че от Коледа до момента новите случаи бележат ръст от 300%.

Имаше дни, когато регистрираните ноовозаразени бяха над 50 хиляди на ден. Здравните власти съобщават, че в 90 на сто от положителните проби се открива новият щам Омикрон, за който до момента е известно, че протича по-леко, но е много по-заразен от своя предшественик Делта.

Засега не се отчита сериозно засилване на натиска над здравната система, но тя и без това изнемогва. На много места има недостиг на лекари, капацитетът на болничните заведения почти е изчерпан, а интензивните отделения са препълнени.

Ситуацията принуди правителството за пореден път да обяви гражданска мобилизация за лекари с частна практика. От тази седмица в рамките на 15 дни специалисти по патология, пулмология и анестезиология ще бъдат задължени да помогнат на колегите си в държавните здравни структури. Към подобна стъпка правителството прибягна и в последните месеци на миналата година, когато здравните структури отново бяха на ръба на силите си.

Заради ръста на случаите частните болници също ще трябва да подпомогнат държавата в борбата срещу пандемията. Здравното министерство вече съобщи, че е постигнало договори с частните клиники за разкриване на ковид легла.

Здравният сектор е сред ключовите сфери, за които правителството готви спешни мерки с цел осигуряване на нормалното им функциониране, което може сериозно да пострада заради бързото разпространение на щама Омикрон. Данни на здравното министерство показват, че броят на здравните работници, които са карантинирани заради инфектиране или контакт със заразени, е две хиляди. Според ръководството на министерството засега ситуацията не е критична и системата може да издържи. Въпросът обаче остава да е „докога“.

Отварянето на училищата неминуемо ще създаде реални предпоставки за ръст на инфекциите. За това призна дори министърът на образованието Ники Керамеос. Пред медии самата тя заяви, че се очаква увеличаване на новите случаи на коронавируса.

В опит да се ограничи възможността за този ефект управляващите промениха задължителните за ученици, учители и непедагогически персонал здравни протоколи. От началото на учебната година всички в училищата ходят с маски, а неваксинираните ученици и учители си правят тестове два пъти в седмицата. На места мерките предизвикаха недоволството както на преподавателите, така и на родителите. С довода, че само с постоянен контрол присъственото обучение може да се запази, мерките не бяха отменени. Сега те ще бъдат още по-строги. Задължителните тестове ще са още повече и ще обхванат и ваксинираните ученици и учители.

Председателят на Лекарския съюз Атанасис Ексадактилос заяви, че през първата седмица след отварянето на училищата ще се види дали мерките ще дадат очаквания резултат. Тогава ще се прецени дали да бъдат предприети още по-драстични мерки.

Според някои здравни експерти обаче връщането на децата на училищната скамейка трябва да се забави. Специалистите изтъкват факта, че стартирането на учебната година през септември е допринесло за увеличаване на случаите от COVID-19.

Безплатните тестове за учениците, осигурени от държавата, вече са раздадени чрез аптечната мрежа в страната. Тези, които не са успели да се снабдят с тестове, ще могат да се тестват непосредствено преди началото на учебните часове и да влязат в класните стаи в случай че резултатът е отрицателен.

Задължителен отрицателен резултат от тест трябва да се представи в специална платформа вече не два, а три пъти седмично – в понеделник, вторник и петък. Платформата издава специална ученическа карта, която позволява на детето да посещава училище.

При заразен ученик ще се прави всекидневно тестване на всички негови съученици.

По публикацията работи Снежина Раева