Обвиниха Google в над 100 нарушени патента, искат да забранят продажбата на телефони

118

Предстоят няколко дела между компаниите Google и Sonos като обвиненията са за нарушени патенти и копирани технологии

Смартфоните на Google може да се окажат забранени за продажба най-малко в САЩ. Причината е, че интернет гигантът загуби важно дело в патентен спор с компанията Sonos, съобщава Digital Trends.

Sonos обвинява Google в над 100 нарушени патента, които са използвани без лиценз. Компанията иска устройствата, които използват патентите, да бъдат спрени от продажба, както и да бъде компенсирана.

Американската Комисия по международна търговия (ITC) е взела решение, че Google нарушава пет патента на Sonos, пише Vesti.bg. Това потвърждава по-ранно съдебно решение от август миналата година.

Патентованите технологии са в множество устройства на Google – от смартфоните Pixel, през умни говорители, Nest, Chromecast, PixelBook. Решението на ITC може да доведе до забрана на вноса и продажбата на устройствата в САЩ, включително и на складови наличности. Има 60 дни, в които Google може да поиска от американския президент да наложи вето на решението.

Междувременно Google е преработила някои от технологиите в устройствата си, съобщава The Verge. Пред изданието компанията коментира, че не очаква решението на ITC да повлияе на продажбите и наличностите на продуктите ѝ. Преработените технологии трябва да бъдат проверени, като според Sonos е възможно „Google да се опита да заобиколи забраните, но промените ще влошат качеството им за потребителите“.

Краят на това дело не приключва битката между двете компании. Те имат още две други дела помежду си с различни обвинения за нарушени патенти и копирани технологии. Решенията по тях предстоят.

По публикацията работи: Мариела Анастасова