Дават по 600 лева за всяко първородно дете в наша община

226
blank
снимка: Pixabay

Дават по 600 лева за всяко първородно дете в цяла община Радомир. От финансовото подпомагане ще могат да се възползват както семейните двойки, така и родители, които живеят на семейни начала и осиновители.

Помощта е еднократна и ще бъде отпускана за деца, родени или осиновени след началото на новата година.Решението бе взето в самия край на 2021 година с приемането общинска програма за насърчаване на раждаемостта и съпътстващата я наредба. Финансовият стимул е само началото, каза кметът Пламен Алексиев, цитиран от БНР.

„В наредбата са предвидени всички начини за подпомагането – с постоянен, с настоящ адрес, с работещи родители, с образование. Поощряваме първо роденото дете. В бъдеще могат да се правят по тази наредба много неща. Да започнем с това, защото си заслужава да се инвестира в него – в деца, в родени деца, да поощрим млади семейства”, каза Алексиев.

Право на подпомагане ще имат жители на общината, които са с постоянен адрес в Радомирско повече от две години от рождената дата на детето или от акта на осиновяването му. Родители с настоящ адрес също ще имат право на помощта, ако поне единият от тях живее в общината минимум три години от раждането на детето, или осиновяването му.

За да могат да кандидатстват, родителите трябва да имат завършено най-малко средно образование.