Майонезата е любим на много хора сос, но е и доста калорична. Затова особено сега по празниците, когато трапезата е отрупана с ястия, е хубаво да внимаваме с приема на майонеза
Повечето диетолози смятат, че майонезата е „кулинарно зло“ заради високото си калорично съдържание. В интервю за в. „Известия“ диетологът Анна Мелехина обяснява как да намалим вредата от любимия сос.
Съставът на майонезата е достатъчно безвреден – той включва яйца, растително масло, горчица, оцет, захар и сол, казва Мелехина. Сосът няма да навреди на организма, ако се използва в малки количества, казва тя.
Майонезата не е толкова калорична, колкото други салатни дресинги – например растително масло, продължава диетологът. Сто грама майонеза съдържа средно 600 калории, а същото количество олио – 900 калории. Съдържанието на мазнини в традиционните видове майонеза е 67%, а съдържанието на мазнини в растителното масло е 99%, допълва тя, цитирана от БГНЕС.
„Възприемаме салатите като предястие, последвано от основно ястие. Въпреки това, руската салата като състав и калории вече е основно ястие. За по-добър вкус би било добре в нея да добавите повече зеленчуци и да пропуснете колбасите“, съветва диетологът.
„Ако желаете да намалите калоричността на майонезата можете да я смесите с кисело мляко в съотношение 50/50 или с обезмаслена заквасена сметана (10-15%). Ако ви харесва вкусът на майонезата, можете да я комбинирате с лимонов сок, кетчуп и други сосове, което ще създаде по-ярък букет от вкусове и, което е най-важно, ще намали, дори и малко, калорийната ѝ стойност“ – препоръчва Мелехина.
Майонезата е противопоказана за хора, които са алергични към съставящите я продукти. Освен това сосът трябва да се избягва при някои стомашно-чревни заболявания. Не трябва да се пренебрегва дискомфортът, който може да се появи след ястие, залято с майонеза, казва диетологът.
По публикацията работи: Мариела Анастасова