Още със ставането от леглото сутрин някои хора мислят единствено за аромата на кафе или чай и това е единственото нещо, което приемат на закуска. Други обичат да си похапват здравословно. При всички случаи, сутрин е полезно да се закусва, за да бъдем пълни с енергия през целия ден, но трябва да внимаваме с какво се храним.
Консумацията на силен чай и кафе на гладно е вредна, тъй като дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт и не дават енергия на организма. Опасни са също тортите, бонбоните и сладкишите, богати на бързи въглехидрати. Те се усвояват бързо и предизвикват скок на съдържанието на глюкоза. Крайният резултат от консумацията на тези популярни сладки продукти е бързата поява на усещане за глад и главоболие, сподели ендокринологът и диетолог Анастасия Тараско.
Тлъсти меса, пушени, мариновани продукти – цялата тази храна е трудно смилаема. След такава закуска, като правило, се появява сънливост и работоспособността намалява, обясни диетологът, пише DarikNews.
Лекарят съветва при всяко хранене да се спазва „правилото на чинията”, според което трябва да се изяжда около една четвърт от общото количество протеин.
„Това могат да бъдат яйца, извара, пуешко или пилешко месо, някакъв вид нетлъста риба, другата половина да бъдат зеленчуци и плодове, а една четвърт – дълги въглехидрати или пълнозърнести храни“, каза Тараско.
Според експерта протеинът може да бъде допълнен с малки количества мазнини, пречистено краве масло или нерафинирани растителни масла и ядки.
По публикацията работи: Мариела Анастасова