Затягат мерките: В Гърция само с отрицателен тест, холандците влизат в пълен локдаун

117

От 06:00 часа на 19 декември 2021 г. Гърция започна да изисква за всички влизащи в страната, навършили 5-годишна възраст, задължително негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, или отрицателен бърз антигенен тест, направен до 24 часа преди пътуването, съобщиха от МВнР.

Мярката важи и за всички ваксинирани или преболедували коронавируса граждани. Изключение ще се допуска за гръцките граждани или за постоянно или продължително пребиваващите в Гърция, които се завръщат в страната до 48 часа след напускането й. Остават в сила и условията при влизане в Гърция да бъде предоставен или сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или цифров COVID-19 сертификат на ЕС или удостоверение за преболедуване, издадено 30 дни след първия положителен PCR и в сила до 90 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването.

Нидерландия влиза в пълен локдаун, който ще продължи от днес поне до средата на януари 2022 г. Всички училища ще бъдат затворени от понеделник, а от неделя затварят магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, баровете, ресторантите и други обществени места.

Целта е да се спре разпространението на варианта Омикрон в страната, заяви премиерът Марк Рюте, цитиран от БТА.

„Нидерландия отново е принудена да се затвори. Това е неизбежно, защото се задава пета вълна, свързана с варианта Омикрон“, посочи той.

В събота Лондон обяви извънредно положение заради силната натовареност на болниците и рекордния брой нови случаи на заразени с коронавирус. През последните дни Великобритания регистрира най-големия дневен ръст на броя на новите случаи на COVID-19 от началото на пандемията.