5G мрежата се оказва проблем за самолетите при лошо време

131

5G мрежата може да оказва влияние върху точността на уреда, който подсказва на пилотите на каква височина се намира самолетът

Американските летищни власти предупреждават, че тя може да попречи на кацането на някои самолети при лоши метеорологични условия.

Самолетите разчитат на алтиметър, който да подсказва на пилотите на каква височина се намира летателната машина от пистата, ако видимостта при кацане е лоша. Според експерти 5G може да повлияе на точността на този уред и той да предаде грешни данни, пише bTV.

Около 7000 самолета в Щатите вече са инструктирани да не разчитат на алтиметрите си при кацане в лоши условия. Това означава, че се очакват забавяния на полети и отмяна на други, които са за дестинации с традиционно лоши метеорологични условия.

Въпреки това пред авиокомпаниите има вариант за реакция – те могат да докажат, че алтиметрите им са защитени от 5G смущения и да ги използват отново.

Едно от разрешението на проблема е филтър, който да ограничава смущенията или напълно да ги предотвратява. От авиоиндустрията обаче посочват, че ще са нужни години, за да сертифицира такъв филтър и той да бъде поставен на всички летателни машини.

По публикацията работи: Мариела Анастасова