Екстремно време в Русия: Циклон спря транспорта и остави хиляди без ток (ВИДЕО)

185

Екстремни метеорологични условия донесе циклонът „Бенедикт“ в цяла Русия. Снежната буря нанесе доста щети – има паднали дървета, хиляди домакинства са без ток, а полетите на места са спрени

Днес в Москва паднаха около 40% от месечните валежи, а на 1 декември в руската столица беше обявено жълто ниво на опасност от времето, съобщи Би Би Си. Екстремни метеорологични условия се наблюдаваха и в други региони на страната. Над 90 хиляди души в 13 региона останаха без ток заради лошото време.

Това са най-обилните валежи за последните 69 години. Екстремни метеорологични условия се наблюдаваха не само в руската столица, но и в Далечния изток и в анексирания Крим. А в Санкт Петербург снегът започна ден по-рано, отколкото в Москва.

Дори известният тургеневски дъб в музея-резерват Спаское-Лутовиново, не успя да навърши своята 200-годишнина, тъй като стана жертва на силен вятър. През нощта и сутринта на 30 ноември в Москва първо имаше интензивни дъждове, а след това започна сняг. Метеорологичните условия предизвикаха сериозни задръствания в мегаполиса, пиеш БГНЕС.

Московският зоопарк обяви временно затваряне заради лошо време. От вятъра паднаха близо 160 дървета, повредени са около 90 автомобила. Повече от 40 полета са забавени или отменени на летищата в Москва и Московска област и е обявено жълто ниво на опасност.

„В Москва на места продължава да вали сняг, пътищата са много хлъзгави. Ако е възможно, ние ви молим да използвате обществен транспорт днес – така комуналните услуги ще могат бързо да разчистят града“, заяви министерството на транспорта и развитието на пътната инфраструктура на сряда сутрин.

Дъжд и снеговалеж в Москва вечерта на 30 ноември бяха придружени от силен вятър до 20-22 метра в секунда. Обилни снеговалежи се наблюдават и в Ленинградска и Новгородска области, в Карелия, Вологодска област и в Далечния изток. Международното летище „Южно-Сахалинск“ в сряда, 1 декември, отмени 11 полета за пристигане и заминаване поради метеорологични условия, съобщиха за Интерфакс на летището.

Примхидромет съобщи за рекордна скорост на вятъра, регистрирана на 1 декември по време на циклон във Владивосток. Снежен циклон наруши въздушния трафик в Хабаровска територия, две летища са затворени, съобщи летище Хабаровск в канала си в Telegram.

„Летището Комсомолск на Амур е затворено днес във връзка с почистването на пистата. По същата причина летището в Советская Гаван е затворено до 17:00 часа“, се казва в съобщението.

Магистралата Хабаровск-Комсомолск на Амур е затворена за всички видове транспорт поради циклон. Предупреждение за буря е обявено в Сахалинска област – на 1 и 2 декември районът ще бъде под влияние на поредния циклон, който ще донесе киша, снежни бури и ураганни ветрове, съобщиха от пресслужбата на МВР на региона, позовавайки се на информация от Сахалинския отдел на Росхидромет.

По публикацията работи: Мариела Анастасова