Руският президент участва в тест на назална ваксина срещу Covid-19

blank
Снимка: Pixabay

Президентът на Русия Владимир Путин стана доброволец в изпитването на нов вид ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос

Президентът обяви желанието си да се включи доброволно в изпитванията на новото лекарство на 22 ноември на среща с Денис Логунов, заместник-директор на Центъра по епидемиология и микробиология „Гамалея“. Той разказа, че Логунов е поставил прах вместо течност в обикновена спринцовка, помолил го е да вдиша дълбоко и му е „впръскал от едната и от другата страна на носа“. Според Путин той е изчакал 15 минути и това е било краят, не са се появили никакви усещания. Освен това президентът припомни, че на 22 ноември е бил реваксиниран със „Спутник Лайт“, пише БГНЕС.

„Точно шест месеца след ваксинацията защитните ми тела спаднаха и специалистите препоръчаха реваксинация, която направих“, съобщи той.

В средата на октомври Министерството на здравеопазването разреши клиничните изпитвания на ваксината SPRAY 08-Gam-CovID-Vac-2021, разработена от центъра „Гамеля“. Ръководителят на компанията Александър Гинцбург посочи, че не са открити странични ефекти при назалното лекарство.

По публикацията работи: Мариела Анастасова