Протестиращи блокираха АМ „Марица“ в деня на изборите (ВИДЕО)

blank
Кадър: vbox7

Протестът изразява недоволството към изборния туризъм в страната

Протестиращи затвориха магистрала „Марица” на два пъти тази сутрин. Протестът беше на около 1 километър от ГКПП „Капитан Андреево”.  Протестиращите твърдяха, че са се събрали спонтанно. Недоволство им е срещу изборния туризъм, съобщава Нова телевизия. Заканиха се, че няма да допуснат никой от Турция да влезе в страната само за да гласува на изборите. Според протестиращите не може хора, които живеят в друга държава, да определят бъдещето на България. Те се заканиха да останат на магистралата през целия ден.

„Аз съм ги извикал всички по телефона. Един на работа, друг зает, но ето там има български граждани, които си отстояват държавата. От земята, българска, един камък не даваме. Не ме интересува, ние българите в Турция не ходим да гласуваме. Те какво търсят тук? И с цялата си арогантност агитират на турски. Няма да мръднем от тук цял ден, ако иска и Господ да слезе”, закани се организаторът на протеста Веселин Илчев.

Според недоволните в Турция е имало агитация само в полза на единия кандидат.

„Аз самият отидох в Турция и видях за какво става въпрос. Не да ми кажат, че това са Facebook спекулации. Цяла Турция се вдигна да избира български президент, това е цинизъм”, заяви Веселин Илчев.

Около 10:00 часа протестиращите се договориха с полицията и освободиха скоростния път. Минути преди 12:00 часа обаче те възобновиха блокадата.

След втората блокада групата напусна окончателно пътното платно, движението беше възстановено, а протестиращите се разотидоха.

Потърпевши се оказаха предимно тежкотоварни автомобили, както и няколко леки коли с пътуващи за Западна Европа.

На автогарите в Хасково и Кърджали днес нямаше извънредни автобуси.

От два дни на ГКПП „Капитан Андреево” тече акция срещу контрабандата. Така десетки автобуси чакаха с часове да бъдат проверени. Затова и много компании спряха и редовните си линии днес.

В Хасковско право на глас имат над 232 000 избиратели, 487 са секциите, разкрити в региона. 12 са подвижните и три за избиратели под карантина. В 347 секции се гласува с машини.

Изборният ден протича спокойно, няма сигнали за нарушения и нередности.

По публикацията работи Снежина Раева