Д-р Алиоски с коментар за спасената бременна жена и бебето ѝ: Стресът беше, че пациентите са двама

blank
Кадър: bTV

Вечерта на 10 срещу 11 ноември бременна в 5-ия месец жена беше спасена с уникална операция в Университетската болница „Св. Анна“ след като е получила исхемичен инсулт. Спасено беше ѝ бебето, което тя очаква

Уникална операция в София: Лекари спасиха бременна жена и бебето ѝ

Един от лекарите, които участват в спешната операция, д-р Нурфет Алиоски сподели пред bTV, че тази ситуация е била огромен стрес за всички в екипа, спасил 34-годишната пациентка.

Д-р Алиоски е началник Отделение по ендоваскуларна неврохирургия в „Света Анна“. 92 г. пристига от тогавашна Югославия и следва и специализирах в България. Казва, че със страната ни го свързва неговата съпруга и затова е останал тук.

Той обясни, че благодарение на бързата реакция на лекарите в спешното отделение и съпругът, който забелязва симптомите на жена си, които включват загуба на говор и неспособност да си движи крайниците, всичко е минало успешно.

Най-сложното беше при извършване на процедурата, че става дума за двама пациенти – плода и майката, добави Алиоски.

Той обясни, че скоро жената ще бъде изписана, но ще бъде под наблюдение, защото все още не се знае основната причина за инсулта.

Той обърна внимание, че пациентите с подобни проблеми често се водят на 24-ия час или дори 38-ия.

„Лечението на исхемичния инсулт е на два етапа – доболничен и болничен. Доболничният е много важен, защото там се губи много време по отношение на разпознаването на принципите на заболяването. Основният тест е бърз тест – говор, лице и движение на крайници“, обясни лекарят.

Важно е да се дойде в болница до 6 час, за да се извърши процедурата навреме, добави специалистът.

По публикацията работи: Мариела Анастасова