„Всеки народ заслужава съдбата си“: Анализ за изборите на един млад българин

173

И тези избори минаха. Резултатите са ясни, а най-вероятно този път правителство ще се състави. Колко дълго ще се задържи е друга тема, все още има много неясноти. На тези избори се случи нещо, на което трябва да се обърне специално внимание. Това е избирателната активност.

Не са обявени официалните данни, но тя най-вероятно ще е под 40%. Трябва да се отбележи, че в действителност тя е по-висока, защото избирателните списъци са пълни с „мъртви души“ и хора, които от десетки години не живеят в България, но това не е от толкова голямо значение. Активността е ниска и това е факт. Има няколко обективни причини защо това се случи.

COVID-19

Към неделя имахме над 110 000 активни случая. Това означава, че тези хора са под карантина или в болница и те са силно ограничени да гласуват. Не бива да игнорираме и факта, че много хора изпитват огромен страх от вируса и това също е оказало влияние да не отидат до урните.

Пропагандата срещу машинното гласуване

Една определена политическа сила не спря да дава „извънредни брифинги“, на които бе обяснявано как вотът ни на машина ще бъде манипулиран. Журналисти и медии, които предпочитат хляба пред свободата, също помогнаха да се създаде голямо съмнение у хората. Както се видя подобно нещо не се случи. Но това също отблъсна не малко хора.

Адресната регистрация

Проблем, който засяга много българи. Хиляди хора в България живеят в един град, но адресът им по лична карта е друг и нямат възможност да се регистрират по настоящ адрес, което затруднява тяхното право на вот. Не всеки има финансовата и физическа възможност да се прибира през няколко месеца, за да гласува. 

Медиите

За пореден път те не изпълниха обществената си роля. Правейки всичко друго, но не и да проведат кампания с цел повишаване на избирателната активност. Разбира се, след вота отразяват и с дни анализират защо тя е била толкова ниска. 

Има още много причини, но това, което се случи в неделя е плашещо. Изключвам хората, които не са имали физическата или финансова възможност да се приберат и гласуват. На 14.11 българския народ показа, че е уморен, обезверен и не му пука, а това е ужасяващо. 

За хората, които предпочетоха да не гласуват има много причини. Но те са по-скоро оправдания. 

В неделя показахме, че сме се отчаяли и сме решили всеки да се спасява както може. Решихме, че няма смисъл да се борим и сега ще трябва да понесем отговорността. Всеки може да се оправдае за това решение, много ще кажат, че гласът им няма значение или, че няма за кого да гласуват. Но каквото и да се каже е без значение. И гласувайки, и негласувайки ние взехме решение. Сега ще трябва да понесем отговорността за него. Тези, които си мислят, че като не гласуват избягват системата, или като казват, че политиката не ги интересува и за тях е без значение си мислят, че политиката не се интересува от тях – грешат. 

Какви са последиците от нашето действие и бездействие предстои да видим. Рано или късно ще има нови избори. На тях отново ще се произнесем, като гласуваме и като не гласуваме, също. 

Демокрацията носи свобода и много права, но е време да разберем, че тя има и задължения, а и трябва да се грижим за нея, иначе ни и я отнемат. Очевидно ние, все още, смятаме всичко за даденост. Освен това, сме на мнение, че някой друг трябва да свърши нашата работа, вместо нас. И докато се научим да си я вършим ще търпим, защото това заслужаваме.

Не политиците са виновни, ние сме си виновни, колко и да е стряскащо за някои хора. Могат да го отричат, да не вярват, но това не променя фактите.

Всеки народ заслужава съдбата си. Никой не може да избяга от това, което сам си направи и сега ние ще получим това, което заслужаваме, заради нашите действия и бездействия. 

Мили българи, сега ще понесем отговорността за нашите решенията, без значение искаме или не!

Автор: Стажант Николай Трифонов