Кои храни са най-полезни за здравето през есента

88

Есента ни предлага богата и разнообразна палитра от плодове и зеленчуци. Важно е да приспособим менюто си към храните, типични за този сезон, за да подпомогнем организма си да се адаптира към променящата се среда.

През есента има голямо разнообразие на вкусни, цветни и полезни сезонни плодове и зеленчуци, а чрез тях ще предоставим на тялото си всичко необходимо, от което има нужда, за да бъде здраво и жизнено, пише DarikNews.

Ето някои от тях:

Тиква

Тиквата е перфектният есенен плод. Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите.

Съдържанието на фибри, калий и витамин С в нея помагат за поддържане здравето на сърцето. Тиквата съдържа каротеноиди, които функционират като антиоксиданти, а те се свързват с по-нисък риск от рак на гърдата, стомаха и панкреаса. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система.

Цвекло

Червеното цвекло е богат източник на микро- и макроелементи. Съдържа монозахариди, растителни влакна, фолиева киселина, полезни захари, белтъчини и въглехидрати. Добавено към дневното меню, червеното цвекло може да нормализира нивата на кръвното налягане и да се отрази релаксиращо над сърдечния мускул.

Сокът от цвеклото действа съдоразширяващо и редуцира натрупванията на калций, което причинява втвърдяване на артериите. То трябва да присъства в менюто ни през този сезон, защото има и противовъзпалителни свойства.

Карфиол

Карфиолът е източник на фибри и антиоксиданти. Редовната му консумация помага за укрепване на костите, засилване на имунната система и превенцията срещу рак. Карфиолът съдържа висока нива на витамин В4 (холин), а той съдейства за поддържане на здрава нервна система. освен това, предотвратяване натрупване на холестерол в черния дроб. Карфиолът е една от най-богатите и полезни храни през есента.

Ябълки

Те са много добър източник на пектин и целулоза, съсредоточени предимно в кората и семките. В ябълките се съдържат ябълчна и лимонена киселина, флавоноиди, витамини, полезен набор от минерали с превес на калий и бор.

Установено, че ябълката е сред храните с най-висока концентрация на антиоксдиантни съединения. А те помагат в борбата с рака, както и забавят процеса на стареене, заради намаляването на свободните радикали. Консумацията на една ябълка всекидневно пък помага за понижаването на холестерола.