„Зелен сертификат“ само срещу трета доза от ваксината във Франция

blank
Кадър: vbox7

Засега мярката ще обхване само хората над 65-годишна възраст, в следващия обсег ще попаднат хората между 50 и 64 години, след което възрастта вероятно ще продължи да пада

Здравният сертификат във Франция ще бъде продължаван едва след трета, бустерна доза срещу COVID-19 за хората над 65 години, обяви Еманюел Макрон.

Ръстът на новозаболели с коронавирус налага въвеждането на допълнителни мерки преди нещата да излязат извън контрол, предупреди френският президент, предава Нова телевизия.

Търсенето на подсилващи ваксини срещу COVID-19 скочи във Франция, след като президентът Еманюел Макрон заяви, че е необходима допълнителна доза, за да могат хората да запазят ваксинационните си пропуски.

„Ефектът Макрон“ предизвика 149 000 заявки за ваксини, повечето по време и непосредствено след телевизионното обръщение на президента във вторник вечерта, в което той предупреди, че случаите на коронавирус отново се увеличават.

Очакването на по-строгите правила е предизвикало 96 000 записвания още в понеделник, в сравнение със средно 50 000 на ден през последните седмици.

Макрон обяви, че от 15 декември хората над 65 години ще трябва да си поставят подсилваща имунитета доза ваксина, ако искат да продължат да използват „зелените“ си пропуски, за да влизат в барове, ресторанти, кина и други обществени места.

Той добави, че от 50-годишна възраст нагоре хората ще могат да поискат допълнителна доза ваксина, без това да е задължително за пропуските за 50-64-годишните.

Франция има един от най-строгите ваксинационни режими в Европа, като пропуските се изискват, за да се пътува с междуградски влакове, да се посещават музеи и спортни зали, наред с други удобства.

Това е довело до повишаване на общия процент на ваксиниране във Франция до 75 % – ниво, което е относително непроменено през последните седмици.

По публикацията работи Снежина Раева