Извънредна ситуация в Раковски: Ваканция за учениците след протести срещу тестването

803

Тестването на учениците предизвика сериозен смут сред родителите в цялата страна. В Раковски недоволстващи родители събраха подписка срещу новите правила

Три дни – от днес до сряда включително, са обявени за неучебни в община Раковски. До извънредната ситуация се стигна след като в продължение на няколко дни родители от град Раковски протестираха срещу тестването на децата им в училище. Те настояват учениците да посещават часовете без да им се правят тестове.

Близо 80% от родителите на учениците в училище „Христо Ботев“ вече са се подписали в протестна подписка срещу въвеждането на новата мярка.

Днес на място пристигнаха експерти от РУО – Пловдив и кмета на Раковски Павел Гуджеров. Оказа се, че и в други населени места в общината има протестни подписки.

Така с решение на кмета се определят три неучебни дни, за да се прецени как ще се действа в създалата се ситуация.

Директорът на регионалното управление по образованието в Пловдив Антоанета Кръстанова заяви пред БНТ, че очаква реакция по казуса и от изпълнителната власт:

„На това събиране решения, които да доведат до някакви действия веднага, от утре, не можеше да бъдат взети. Но кметът на община Раковски предложи три дни, които има право, да обяви за неучебни. В тези три дни аз съм сигурна, че и министърът на образованието, и министърът на здравеопазването ще дадат окончателен и категоричен отговор за това как ще продължи обучението на децата в община Раковски.“

От днес учениците в Раковски трябваше да преминат на дистанционно обучение заради повишената заболеваемост.

По публикацията работи Снежина Раева