Все повече деца постъпват в болница заради Covid-19: Кога родителите трябва да потърсят помощ?

969

Тази вълна на коронавируса засяга повече млади хора, вероятно заради мутацията на вируса и новия му вариант. Все повече деца се нуждаят от болнично лечение

В Инфекциозната болница в София са настанени 8 подрастващи, като най-малкото е на 2 месеца, а най-малко е на 15 години.  Децата нямат придружаващия заболявания. Едното е със затлъстяване.

„Вирусът при децата протича както една стандартна вирусна инфекция – с температура, кашлица, повръщане, диария. Най-честото усложнение е пневмонията. Исно от децата при нас е с по-тежки симптоми, то е на кислород, с дихателна недостатъчност, но се подобрява”, заяви пред NOVA Тома Томов, началник на COVID отделението в Инфекциозна болница.

„Децата идват доста рано в хода на заболяването, дори понякога при първите симптоми. Родителите търсят помощ още в началото, така че няма забавяне в това отношение“, каза още д-р Томов.

По думите му при първите симптоми е добре да се осъществи връзка с личния лекар – при повишена температура, кашлица, хрема, повръщане, диария. Според д-р Томов по-голямото разпространение сред децата е свързано с мутацията и новия вариант на викруса в момента.

„Сега много по-често се засягат младите хорат в сравнение в предишните вълни, но определено не се наблюдава по-тежко протичане“, заяви д-р Томов и допълни, че грипът може да бъде също толкова опасен за децата, колкото и коронавирусът.

По публикацията работи: Мариела Анастасова